Brænde

Det er vigtigt at sikre mulighed for tørring og opbevaring af brænde til pejs eller brændeovn i form af udhus, skur eller overdækning i umiddelbar nærhed af huset. Inden træet kan anvendes til brænde, bør det lagres i 1-2 år efter at det er kløvet, så træet bliver tilstrækkelig tørt.

Varmeenergien i træet afhænger af træsorten. Løvtræ som eg, bøg og ask har en betydeligt højere brændværdi end f.eks. fyr, gran og lærk.

Brænde handles normalt i stablet rummeter. En kasserummeter er det brænde, der kan være i en kasse på 1 m3, hvor brændet er smidt hulter til bulter.

Godkendelse og garanti

Der er særlige bestemmelser for godkendelse af brændeovne, pejseindsatse og ovne til særlige formål, som f.eks. ovne med vandtank eller ovne, som skal fyres med træpiller. Herhjemme er det Teknologisk Institut, der foretager afprøvningen af brændeovne, der skal bære DS/CE-mærkatet.

Du kan læse mere om godkendelse og mærkning på www.teknologisk.dk.

Mange producenter tilbyder forskellige garantiordninger, der giver forbrugeren ret til at få brændeovnen repareret eller ombyttet indenfor en årrække. Under alle omstændigheder gælder købelovens bestemmelse om 2 års reklamationsret.