Planlæg rigtigt fra starten

Det er vigtigt, at brændeovnen får den rigtige størrelse og placering i huset, både af hensyn til husets arkitektur og til ovnens funktion som energikilde.

Først og fremmest skal det anslås, hvor mange kvadratmeter brændeovnen skal varme op.

Det har stor betydning, om brændeovnen er den primære varmekilde i rummet, eller om den blot skal supplere andre opvarmningsformer, som f.eks. oliefyr eller elvarme.

Den bedste varmeudnyttelse fåes ved at beregne den rigtige størrelse brændeovn til formålet. Generelt skal man ikke anskaffe en brændeovn, der er for stor. Det er nemmere, mere miljøkorrekt og giver en bedre fyringsøkonomi at have en ovn med et mindre brændkammer og en mindre effekt, end at have en stor brændeovn med stor effekt. Den store brændeovn skal have samme temperatur i brændkammer og skorsten som gældende for en mindre brændeovn, for at brænde korrekt. Og dermed bliver der måske alt for varmt i stuen. Ydelsen af en brændeovn beregnes i kilowatt (kW). Som tommelfingerregel kan én kW varme ca. 10 kvadratmeter op, hvis huset er ringe isoleret. Er huset grundigt isoleret, kan én kW varme ca. 20 kvadratmeter op.

Nye muligheder

Der er flere muligheder at vælge imellem end nogensinde før. Nye modeller er dukket op på markedet, og gennemprøvede typer er igen kommet til ære og værdighed. Grundlæggende kan man vælge mellem tre typer opvarmning: fritstående stålbrændeovne, der afgiver strålevarme, indmurede pejse, der kan afgive stålevarme på flere måder og konvektionsovne, der fordeler den varme luft i stuerne efter et særligt princip.